Några milstolpar på vår resa

Inspiration

För att kunna göra något inspirerande måste du först bli inspirerad själv. Det var två unga studenters, Ilpo Martikainens och Topi Partanens, stora intresse för ljud och elektronik för cirka 40 år sedan som ledde till att Genelec grundades. De kanske inte tänkte på det då, men det var det stora intresset som var grunden för att kunna genomföra idéerna och utveckla produkterna.

Vi kan se samma sak hos många av våra samarbetspartner: strävan efter att uppnå drömmar, motivationen att göra något stort och engagera sig helhjärtat.
Innan man kan åstadkomma något måste man ha den där inre drivkraften.

Det är därför ingen överraskning att ett av Genelecs värdeord är entusiasm. Detta är något vi delar med oss av till våra kunder.

Grund inom sändningsverksamhet

År 1976 byggde det finska public servicebolaget YLE ett nytt radiohus i Pasila, Helsingfors. En ljudtekniker på YLE, Juhani Borenius, frågade sina vänner vid ett doktorandseminarium på universitetet om de kunde tillverka en aktiv monitorhögtalare. Ilpo Martikainen och Topi Partanen bad Borenius att specificera exakt vad han behövde och två veckor senare tillverkade de den första prototypen. Den var långt ifrån perfekt, men tillräckligt lovande för att väcka ett stort intresse. År 1978, efter två år av intensiv forskning och utveckling, grundades Genelec Oy och den första aktiva monitorhögtalaren, modellen S30, var redo.

Monitorhögtalaren var otroligt avancerad för din tid, både akustiskt och elektroniskt. Kundens specifikation var även den avancerad. Förutom vanliga krav om mätning i ett ekofritt rum innehöll specifikationerna även utförliga krav på akustisk prestanda i ett kontrollrum.

I kombination med kravet på konsekvent prestanda, god tillförlitlighet, enkel service och garanterad tillgång till reservdelar under lång tid var detta en utmanande början med otroligt omfattande kundbehov. Att uppfylla dessa krav krävde mycket tekniskt arbete, mätningar och testning. Precis tonkontroll, skyddskrets för element, avancerad förstärkartopologi – allt detta utvecklades 1978 och har varit en del av vår design av monitorhögtalare sedan dess. Man utvecklade också ett patenterat HF-bandelement.

Detta tar oss vidare till ännu ett av Genelecs värdeord: Övertygelse. Vi tror på våra idéer och kopierar inte andra. Vi vill bidra med något unikt. Denna övertygelse har belönats med starkt förtroende bland kunder efter över 35 år inom sändningsverksamhet över hela världen då vi tagit in oss i nya marknadssegment och installerat ljudsystem med hög precision.

Ljudförstärkning

När vår ljudförstärkningsverksamhet var som störst utgjorde den halva Genelecs verksamhet. Företaget gjorde installationer på många teatrar i Finland (bland annat Finlands nationalteater, stadsteatrarna i Rovaniemi och Kuopio m.m.), kongressalen i ett nytt kardiologisjukhus i Moskva, Moskvas statscirkus och även två sändningsbussar för YLE. Det sista upphandlingsprojektet gick till Tammerforshuset och det sista ljudförstärkningssystemet levererades till operahuset i Madrid.

Genelec ville framförallt bli kända som tillverkare av monitorhögtalare, så ett beslut om att dra sig tillbaka från upphandlingar togs 1989. Det blev tydligt att det var rätt beslut. Vi lärde oss mycket av åren inom upphandlingar, bland annat vad det innebär att vara entreprenör. Det är en helt egen yrkeskategori. Vad kunde ha lärt oss mer om entreprenörers behov, oavsett om det är för kommersiella installationer eller för avancerade heminstallationer? Grunden för världsledande högtalarsystem finns här för de utökade användningsområdena.

Respekt är också ett viktigt värdeord på Genelec. Respekt handlar om vår relation och inställning till våra kunder, medarbetare, partners, konkurrenter samt miljön.

Utökat sortiment

De första 10 åren i Genelecs historia gick mest ut på att överleva som företag. 1985 tillverkade Genelec 12 monitorhögtalarmodeller. Det årets pressmeddelande skvallrade om ett rykte som gick på den 77:e upplagan av AES-mässan i Hamburg: att syftet med evenemanget var att visa upp hela familjen av Genelecs aktiva monitorhögtalare.

Precis efter beslutet att fokusera på monitorhögtalare dök ett tillfälle upp att designa en otroligt kraftfull monitorhögtalare med rent ljud för kontrollrum. Snart efter dess lansering i London 1989 blev modellen 1035A otroligt populär i stora japanska studior och banade väg för nya typer av monitorhögtalare som kombinerade mycket låg distorsion och färgning med kraftfullt resultat – en kombination man inte tidigare sett.
Under 1990-talet etablerade vi oss som ledande tillverkare av aktiva monitorhögtalare. Nya produkter i mindre utförande utvecklades och den starkast lysande stjärnan var nog 1031A år 1991. Nu för tiden räknas den som den viktigaste produkten inom professionell ljudteknik under 1990-talet och är även känd som ursprungsinspirationen till alla moderna aktiva monitorhögtalare av tvåvägstyp.

Vårt nuvarande sortiment är det mest omfattande på marknaden: från otroligt kompakta 8010 till bastanta 1236A – för alla lokaler oavsett storlek. Tack vare att Genelec blev kända för utomordentlig kvalitet och unikt sortiment har företaget även fungerat som riktmärke och måltavla för många konkurrenter. På Genelec tar vi detta som en komplimang. Våra senare produktlanseringar visar att vår förmåga att om och om igen överraska positivt med nya patenterade tekniker och designer har inspirerats av att vi har varit bra på att kunna se detaljerna.

Detta är en självklarhet när integritet är ett av företagets värdeord. Vi delar med oss av fakta och våra specifikationer innehåller de mest avancerade mätningarna. Ju fler detaljer våra kunder och partner känner till desto bättre för oss. Vi strävar efter hållbar, ömsesidig framgång.

Ljudspridningskontroll

1983 utvecklades de första prototyperna av 1022A, som sedan började tillverkas 1985. Modellen var en radikal förändring jämfört med formen på 1024A. Syftet var att eliminera diffraktioner genom ett rundat kabinett och för att styra ljudspridningen var elementen infällda i en noggrant utformad waveguide. Resultatet var fantastisk akustik med generell tryckrespons i ett intervall på +0,75 dB.

Detta blev startpunkten för vår patenterade teknik Directivity Control Waveguide™ (DCW™) som har använts sedan dess i våra högtalare, både stora och små. I konventionella rektangulära kabinett finns diskantelementet och mellanregisterelement i DCW™ och i formgjutna kabinett är DCW™ integrerad i själva kabinettet. Med korrekt kontrollerad ljudspridning blir återgivningen off-axis mycket rakare, vilket ger ett bredare lyssningsområde med samma tonala egenskaper som on-axis. Samtidigt minimeras kantdiffraktioner.

Kraftfullt och rent ljud

1988 lade Genelec mycket resurser på att designa en monitorhögtalare för kontrollrum med det mest kraftfulla och rena ljudet på marknaden. Designen började med att man mätte den faktiska ljudtrycksnivån vid trumslagarens öra, eftersom musiker generellt vill höra musiken de spelar på dess naturliga volym i kontrollrummet. Man behövde utveckla ett mellanregisterelement med låg distorsion och hög kapacitet, en ny förstärkare med en effekt på 3 kW, en stor DCW™-enhet, förbättrat termiskt skydd för elementet och diagnostik av förstärkaren.
1035A lanserades 1989 och blev snabbt mycket populär i både Storbritannien och Japan. 1993 fick den reviderade modellen 1035B nya baselement. Baserad på 1035B utvecklades den nya flaggskeppsprodukten 1036A år 1997. Dess lägre gränsfrekvens på 19 Hz medförde användning av ett större kabinett och dubbla 18"-baselement (460 mm).

Lätt aluminium för tung musik

Många tror att ett bra högtalarkabinett måste vara gjort av träbaserat material. Det stämmer inte. Den första Genelec-modellen av formgjutet aluminium var 1029A som lanserades 1996. Den lilla modellen kom till efter att våra italienska och franska distributörer såg behovet av en mindre produkt. Formgjutet aluminium ger, förutom styvhet och andra fördelar, stor intern volym i förhållande till storleken på det externa kabinettet.

Tekniken visade sig vara mycket värdefull så det var naturligt att fortsätta på den vägen. Samarbetet med Harri Koskinen, en av världens ledande industridesigner, ledde först till lanseringen av 6040A (2002) och därefter till 8000-serien (2004). Med rundade och robusta kabinett av typen Minimum Diffraction Enclosure™, avancerad DCW™-teknik, optimerad struktur av formgjutet aluminium, högpresterande design med reflexport, nya element för låg distorsion med sofistikerad filtreringsteknik samt mångsidiga monteringsalternativ och Iso-Pod™ (Isolation Positioner & Decoupler) sätter dessa produkter en ny standard för tvåvägsmonitorer.

Vid första anblicken (och från ett visst avstånd) trodde vissa att dessa rundade högtalare var gjorda av plast på grund av den rundade formen. Men vid en närmare titt kan man se den riktiga konstruktionen. Den otroligt tåliga, semi-matta ytan och akustiskt optimerade metallgaller gör att monitorhögtalaren kan användas intensivt utan att ta skada. Den lätta metallen klarar av att hantera krävande användning med minimal distorsion!

Hur djupt är djupt?

När en prototyp av en subwoofer med Laminar Spiral Enclosure™ (LSE™) för första gången visades för ett antal distributörer 2001 var den första reaktionen förvåning: ”Detta kan bli en otrolig framgång eller floppa totalt. En subwoofer kan egentligen inte se ut såhär. Å andra sidan, skulle något företag omdefiniera subwoofern är det Genelec.” Den revolutionerande subwoofern lanserades 2002 och visade sig bli en otrolig framgång. Den spiralformade designen ger en otroligt stabil kabinettyta samtidigt som den formar subwooferns reflexport. Luftflödet både in och ut genom kabinettet genom den spiralformade porten är helt fritt, vilket leder till ett utomordentligt korrekt och responsivt lågfrekvenssystem med mycket låg distorsion som matchar kvaliteten hos huvudhögtalarna.

Med multikanalsljud måste både professionella system och system för hemmabruk kunna återge alla frekvenser från varje kanal. Huvudhögtalare, subwoofers och delningsfilter måste arbeta tillsammans för att ge en jämn respons för varje kanal. För att ansluta subwoofer(s) till huvudhögtalarsystemet behöver du sofistikerad bass-management och då har du Genelec 6.1 Bass Management System till hjälp.

Ljud och form

Industridesign har varit en viktig del i företaget i över 20 år. När det kommer till akustikprodukter är formen viktig för prestandan. Det har skett många genombrott inom monitorhögtalarområdet och Genelec är stolta över att ha lanserat flera djärva initiativ. Syftet är konsekvent kvalitet, inte konservatism. Genelec står för värde på lång sikt och detsamma gäller formspråket: modernt och tidlöst.

När Genelec 1985 lanserade 1022A var det många som höjde på ögonbrynen. Precis som när vi förnyade vårt tvåvägssortiment med 8000-serien 2004 tyckte många att förändringen var radikal då den inte följde den fyrkantiga normen. Nu har den innovativa formen och dess prestandaförbättrande egenskaper accepterats – den har faktiskt blivit den nya standarden. Enligt oss ska förändring alltid göras av en bra anledning: för bättre prestanda.

Designad för anpassning

Redan på 1970-talet antydde kraven från de nordiska sändningsföretagen (N12-B) att en aktiv monitorhögtalare ska ha rumsåtergivningsreglage. Således hade vår första aktiva monitorhögtalare S30 reglage för tonkontroll och lågfrekvensfilter. Sedan dess har våra reglade för rumsrespons blivit mer sofistikerade.

Kraften av DSP öppnade nya möjligheter för styrning av monitorhögtalarsystemet. Efter utvecklingen av Minimum Diffraction Enclosure™ för 8000-serien var det nästa logiska steget att fortsätta bygga på den akustiskt stabila tekniken och utveckla DSP-monitorhögtalare och -subwoofers i serierna 8200/7200, som lanserades 2006. Vår omfattande erfarenhet av hundratals mätningar i olika studior har gett oss en god förståelse för utmaningar i olika lyssningsmiljöer. Vi utnyttjar kraften av DSP-teknik och egen mjukvaruutveckling för att ge kunderna mätbara fördelar. Vår programvara GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager™) för samman hela DSP-systemet för styrning via nätverk på PC eller Mac. I kombination med AutoCal™ matchar systemet varje högtalare i ett stereo- eller multikanalsystem, inklusive subwoofers, med oöverträffad precision med avseende på lyssningsmiljö på bara några minuter. Det är det mest kompletta, mångsidiga och användarvänliga automatiska kalibreringssystemet som finns. Det är som att ha en akustikspecialist från Genelec tillgänglig hela tiden.

Innovativa tekniker

Med syftet att tillverka ett kompakt trevägssystem föddes idén om att designa ett nytt koaxialt element 2008. För att eliminera vanliga problem med koaxial design utvecklades ett unikt element vid namn Minimum Diffraction Coaxial (MDC™). Denna banbrytande design bestod av ett integrerat mellan- och diskantregisterelement. Båda kanterna för mellanregister/diskant- och mellanregister-DCW överlappar sömlöst och således utan diffraktion. Detta ger en precis ljudbild och utomordentlig ljudkvalitet både on-axis och off-axis. Med MDC-element, integrerad DSP-krets och kompletta styrningsmöjligheter via GLM och AutoCal lanserades den aktiva trevägsmonitorn 8260A och satte en ny standard för trevägssystem.

2012 lanserade Genelec konceptet Smart Active Monitoring-system (SAM™). Det är en marknadsföringsterm som syftar till att lyfta fram systemens kapacitet och förmåga att anpassa sig till den akustiska miljön. Här ingår funktioner för att anpassa nivåer efter lyssningsposition, justera fördröjning från signalingången till lyssningslokalen och utjämning av frekvensgången med avseende på rummets påverkan på akustiken. SAM-system kan styras via digitala nätverk som möjliggör för användare att upprätta otroligt flexibla datorstyrda monitorsystem. Den akustiska utgången i SAM-system kan optimeras med programvarukalibrering för att passa olika arbetsförhållanden och kundbehov.

I Hall of Fame

I slutet av 1990 letade det italienska radioföretaget RAI efter nya monitorhögtalare och bad Genelec att designa en större tvåvägsmonitor än befintliga 1019A. FoU började jobba direkt och grundläggande designbeslut fattades efter ett antal prototyprundor. Man hade börjat använda DCW 1984 i den aktiva trevägshögtalaren 1022A och senare i ett större format i 1035A 1989. I 1031A var DCW för diskantelementet fyrkantigt och reflexportarna fanns på sidorna för att följa designen i de större trevägsmodellerna 1035A, 1034A och 1033A. En ny förstärkardesign innefattade en separat, diskret slutstegsmodul och smart termisk design: effekttransistorerna var placerade vertikalt i mitten på bakpanelen. Förstärkaren var även modulär och delningsfiltret var ett effektivt instickskort. Dessutom monterades förstärkaren på gummibeklädda stötdämpare för att isolera den från vibrationer som orsakades av baselementet.

1991 lanserades den högpresterande modellen 1031A som erbjöd en frekvensrak återgivning på upp till 23 kHz, två slutsteg med en effekt på 120 W och kapaciteten att nå max 120 dB per par vid musiklyssning på 1 meters avstånd. Med kraftfullt, neutralt ljud, bred bandbredd och kontrollerad ljudspridning i ett kompakt och tillförlitligt format med extremt låga responstoleranser och möjligheter för anpassning till rummet var en klassiker född. Allt detta gjorde 1031A till ett populärt val bland de främsta ljudteknikerna och producenterna i studior och sändningslokaler världen över. Den tillverkades i 15 år innan den slutligen ersattes av 8050A, en av monitorhögtalarna i 8000-serien.

2014 togs tvåvägsmonitorn 1031A upp i TECnology Hall of Fame som erkänner och hyllar ljudprodukter och innovationer som gjort betydelsefulla bidrag till utvecklingen av ljudteknik.

Hållbar design

Sedan företaget grundades har Genelecs designfilosofi baserats på hållbarhet, tillförlitlighet och värden som värnar om miljön. Bevarande av naturresurser, effektiv användning av material och energi i alla steg av tillverkningen, frakten samt under produkters livslängd är otroligt viktiga aspekter för oss. Produkternas livscykel har lågt koldioxidavtryck och de tillverkas lokalt i Finland, vilket gör det möjligt för oss att välja miljövänliga lösningar.

Värmen på Genelecs fabrik kommer från förnybara energikällor. Det återvunna aluminiumet som används i tillverkningen av formgjutna kabinett sparar 95 % mer energi jämfört med om man skulle använda nytt aluminium.

Kabinettet Natural Composite Enclosure (NCE™) i M-serien lanserades 2013 och är gjort av material som bäst beskrivs som fullt återvinningsbart, formsprutat, träbaserat kompositmaterial. Fibrerna i det naturliga kompositmaterialet kommer från hållbara skogar och materialet består ungefär till hälften av träfibrer som bidrar till kabinettets utomordentliga prestanda. Förpackningarna till M-serien är tillverkade av återvinningsbar kartong och stötdämpningsmaterialet inuti är gjort av återvunnen pappersmassa.

Att bevara naturresurser handlar om mer än användning av återvinningsbara, naturliga material. Våra produkter är designade för att hålla otroligt länge. Vi väljer ut material som kan återanvändas, antingen för deras ursprungliga syfte eller i nya typer av produkter. Det här är hållbarhet när den är som bäst.

Vår resa fortsätter...