Ilpo Martikainen
Sonen i den religiösa familjen hade känsla för musik.
Ilpo Martikainen, grundaren av Genelec Oy, gick bort den 30 januari 2017 efter en lång tids sjukdom. Han föddes den 22 december 1947 i Lapinlax i Finland och blev 69 år gammal.
Martikainen växte upp på landet där läsning, kunskap, språk, musik och den lutheranska pietistiska väckelserörelsen ”De väckta” (körttiläisyys) värdesattes högt. Förutom dessa aktiviteter ägnade sig Ilpo åt teknik.
Han började skolan när han var 5 för att kunna komma igång med att hjälpa till på gården snabbare. Martikainen började med skogsarbete tidigt. Efter ett tag frågade han sig själv: ”är det här allt?”
Martikainen doktorerade i akustik och hans planer tog en ny vändning när han fick förfrågan om att designa en aktiv högtalare för professionell radioproduktion från det finska sändningsföretaget Yleisradio. Den lyckade prototypen gjorde det möjligt för honom att starta ett företag 1978 och flytta tillbaka till barndomshemmet.
Efter många krävande år av utveckling blev Genelecs högtalare enastående. Genelec blev en drivkraft för förändring inom ljudvärlden och verksamheten expanderade runt hela världen. Tack vare en unik filosofisk synvinkel, vetenskaplig nyfikenhet och hårt jobb blev Genelec det ledande varumärket i branschen.
Under Martikainens ledning utvecklade Genelec en unik kultur och filosofi. Ilpos beskrev sin fru, teologen Annikki, som en skarp och varmhjärtad lärare och hon var nyckelpersonen när det kom till att formulera och värna om dessa värderingar. Att vara entreprenör var en livsstil för Ilpo och företaget var hans konstverk.
Martikainen strävade inte efter att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det var slutanvändarnas nöjdhet som var hans fokus. Företagets mål var att hitta lösningar på kunders problem och skapa produkter som ger glädje till ljudproffsen och bidrar till att de ska kunna nå sina mål.
Martikainen tilldelades republikens presidents internationaliseringspris i Finland. Finlands främsta affärstidning Kauppalehti nominerade honom till årets chef och han fick utmärkelsen som hedersdoktor vid Aalto-universitetet. Genelecs produkter har vunnit många framstående internationella priser och utmärkelser.
Förutom sitt arbete med Genelec satt han i styrelsen för Portaanpääs kristna institution, i huvudsak som ordförande, i 25 år. Enligt honom fanns det inga motsättningar mellan den humanistiska synen på utbildning och idén om en fri marknad.
Ilpo Martikainen representerade den gamla skolan, men han såg inte på traditioner som orubbliga idéer som hör hemma på museum. Han inspirerades av barkbrödstraditionen inom väckelserörelsen när det kom till högtalartillverkning, till exempel gällande val av material. ”När vi använde träkomposit i våra högtalare använde vi till hälften tallbark”, berättade han.
Ilpo var tystlåten, blyg och ödmjuk som person. En människa som personifierade det finska begreppet ”sisu” och hittade en balans mellan känsla och rationalitet. När han satt på flygplan och läste under sina resor kunde man tro att han var en ortodox präst. Han föredrog att lyssna framför att prata. När han väl pratade på sitt speciella sätt var det han sa verkligen värt att citera. Ilpo kände sig mer bekväm i Japan än i taxibilarna i hektiska New York.
Han föredrog att ströva omkring i skogen runt gården där han bodde framför att umgås på jet set-fester.
Ilpos hjärta tillhörde hans familj.
Siamäk Naghian och Petri Järveläinen